söndag 14 mars 2010

Lugn natt

Godmorgon

Vi har haft en otroligt lugn natt och jag har sovit 10 timmar. Bebisen har också sovit och vakna nyss och dansar på idag så går vi in i vecka 31 som nu betyder mer än någonsin, så här sägs det

Bebisen
Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en “surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.


Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för “vita” bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Du
Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.

Som ni alla vet vid det här laget vill bebisen ut, och vi trodde natten mot lördag att vi skulle bli föräldrar. Nu är läget lungt bricanyl droppet jag fått sen fredag kl 23 tills igår kl 22 har verkligen hjälpt. Så vi får se vad läkaren säger idag och vad ultraljudet visar. Men det känns som varje minut kvart timme är viktig och att jag hoppas hoppas vi kan hålla oss lugna i 2 veckor till i allafall gärna längre. Men läkaren säger att vi måste ställa in oss på en för tidig födsel, då när mitt värkarbete startade i fredags så gick det undan.

Känsla: liten del av mig hoppas vi får åka hem idag om allt ser bra ut och att jag får bricanyl med mig hem. Men här vet dom så det känns tryggt. Nu ska jag väcka sambo och sen blir det frukost. Godmorgon på er


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Umeå lassarett

2 kommentarer:

Lina sa...

Vad skönt att höra att allt lugnat ner sig!! :) Att ni dessutom kanske får komma hem, vore ju helt fantastiskt ju! Jag röstar på att h*n stannar inne två veckor till om ni får hålla er i Skell då och vara lite hemma.. Två veckor är ju inte så länge, h*n får ta och lugna sig lite, hur mycket h*n än längtar efter er! ;) Kommer hur som hellst att bli så bra, vården är så duktig på sånnt här nu för tiden!

Tänker på er!

Puss och kram!

Unknown sa...

Hej på Er!
Skönt att höra att det har lugnat ner sig lite. Vi vet precis hur ni har det eftersom vi varit där. Ni ska veta att ni är trygga i Umeå, dom är hur bra som helst. På barn 4 är dom fantastiska! Har ni några frågor är det bara att höra av er... Vi har en del små kläder i stl 44 som kanske kan komma till användning igen, ni får gärna låna dom! Stora kramar från Sandra och Jörgen