torsdag 21 augusti 2008

Oljor...Bengt Fritiofssons



















En massa oljor står i mitt kök... Världens bästa
Bengt Fritiofssons heter mannen som skapar dom, hans vin är också helt super, det som är bra med oljorna är att dom är nyttiga samtidigt som dom kryddar bra, här kommer tips...
Oljor
Oljan kan förädla smaken på en måltid. Bengt Fritiofssons oljor har helt olika karaktärer. Kalamataoljan är mild och nötig, den ekologiska har en nötig och lite pepprig smak. I Limone har skalen från nyskördade citroner fått ge smak åt innehållet, Funghi Porcini har en intensiv smak av Karl-Johansvamp och Hojiblanca har en generös fruktig och pepprig smak. Peperoni Aglio har het vitlökssmak, Tartufo Bianco en förförisk smak av tryffel och den Kallpressade Rapsoljan har en fyllig och härligt nötig karaktär.


Bengt Frithiofsson Hojiblanca
Framställning
Vi använder mjukt kallpressade Hojiblancaoliver som ger en gräsig och fruktig smak med en pepprig avslutning. Denna olja kommer från Andalusien i södra Spanien.

Karaktär
Hojiblancaoliver ger en generös fruktig och pepprig smak med ett brett användningsområde.

Passar till
Ringla på pasta, kyckling, fisk, skaldjur, sallader och självklart gott och nyttigt på brödet. Stek även i oljan.




Bengt Fritiofsson kallpressad rapsolja
Framställning
Vi kallpressar rapsfröna varsamt i en temperatur som inte överstiger 45 grader. Tre droppar i sekunden. Allt för att bevara den härliga aromen, den fylliga smaken, vitaminerna och antioxidanterna. Varmpressad rapsolja däremot, utvinns i en temperatur runt 90 grader. I den värmen försvinner det mesta av smaken, vitaminerna och antioxidanterna.

Karaktär
Generös och fyllig med smak av valnöt och späd sockerärt

Passar till
En mångsidig smakhöjare till bl a pasta, kött, fisk och grönsaker. Går att använda både till både stekning och bakning.



Bengt Fritiofsson Peperoni Aglio
Framställning
Handplockade, kallpressade oliver från 120 år gamla träd.

Karaktär
Stark, kraftfull, fruktig och pepprig med saftig fräsch vitlök i smakstark harmoni.

Passar till
Marinera kött, kyckling och fisk före stekning, ugnsbakning och grill. Perfekt till asiatisk mat som t ex wok och till mexikanskt. Passar även att ringla över pizzan.



Bengt Fritiofsson Limone
Bengt Frithiofsson Limone är en av Sveriges mest populära smaksatta olivoljor och har med sin friska smak av äkta citronolja blivit en stor favorit i många svenska kök.

Framställning
Kallpressad olivolja från Abruzzo i östra Italien. Handplockade Leccinooliver från 200 år gamla träd. Kallpressade tillsammans med skalen från nyskördade, ekologiskt odlade citroner.

Karaktär
Rena integrerade citrustoner, inramade av en fyllig, gräsig arom och frisk avslutning.

Passar till
Passar till allt! Soliga citrustoner ger smaken nya dimensioner. Smakhöjare till pasta, sallader, kött, fisk och skaldjur. Häll lite i badet för en spänstigare hy!

Bengt Fritiofsson Funghi Porcini

Framställning
Handplockade, kallpressade oliver från 120 år gamla träd.

Karaktär
Intensiv smak av Karl-Johansvamp med nötigt rostade toner. Lång eftersmak.

Passar till
Pastarätter, kyckling, kött och fisk. Ringla över färdiga rätter eller marinera före tillagning. Ger lättare smakrika såser

Tipsen kommer härifrån

Inga kommentarer: