tisdag 21 april 2009

Ikea... & trafficking, Är detta sant?

Ryktes vägen har jag hört något hemskt. Detta har inte stått i tidningarna och varför vet jag inte men, jag har hört det, jag vet inte om det är sant. IKEA Stockholm, Kungens Kurva har haft problem med att barn försvinner, hittentills har 2 barn försvunnit. Om det första barnet är hittat vet jag inte. Det andra barnet var en 4 årig flicka som försvann, föräldrarna gick till kundtjänst och bad dem ropa ut att deras dotter hade gått vilse. Då stänger personalen ner hela ikea & släcker. En massiv insats börjar leta. Flickan hittas på toaletten, i pojk kläder och avrakat hår. Det handlar förmodlingen om trafficking. Är detta sant?? Det vet jag inte, men det är väl en fenomenal plats att röva bort barn tänker jag på ikea, där det är mycket folk & förvirrade och stressad vuxna. Så hemskt.

Om det är sant varför står det inte i media?


Lite om Människohandel:

FN uppskattar att omkring 1, 2 miljoner barn utsätts för människohandel varje år. Bara till Västeuropa kommer mellan 120 000 och 500 000 kvinnor och barn om året. Eftersom verksamheten är dold och olaglig, finns ingen tillförlitlig statistik över hur många som drabbas. Man räknar med ett högt mörkertal och misstänker dramatiska ökningar under de senaste åren.
Vad innebär begreppet handel med barn?
Med handel med barn (så kallad child trafficking) menas att någon till exempel rekryterar, transporterar eller inhyser ett barn och tar kontroll över henne eller honom i syfte att utnyttja barnet på olika sätt. Handel med barn förekommer både inom och mellan länder. Ofta är då tre länder inblandade: ursprungslandet (barnets boendeland), destinationslandet (det land som tar emot barnet) och transitländer (genomfartsländer). Barnen som utsätts för trafficking exploateras sexuellt eller utnyttjas i kriminalitet, tvångsarbete, för adoption och organhandel.
Kvinnor och flickor säljs främst för prostitution och sexuell exploatering men också för hushållsarbete och giftermål, som så kallade "postorderbrudar". Både flickor och pojkar säljs som billig arbetskraft för att arbeta på byggen, i restaurang, jordbruk, fabriker och privata hushåll. Många fråntas sina pass och har begränsad tillgång till hälsovård till hälsovård – på grund av att de hålls inlåsta eller kanske för att de inte kan språket eller helt enkelt för att de är så rädda att de inte vågar söka sig ut i samhället.
Världens tredje största organiserade brottslighet
Trafficking är dessvärre ingen liten företeelse som sker långt borta. Det är en omfattande och lönsam, internationell organiserad handel som pågår och som i allt högre grad når Sverige.
Att människohandeln är så lukrativ beror på att den sker i flera led med många aktörer. Människor kan, till skillnad mot andra varor, säljas om och om igen. FN beräknar att de kriminella grupperna tjänar cirka sju miljarder dollar varje år på handeln med kvinnor och barn. Det innebär att människohandel idag är världens tredje största organiserade brottslighet, efter narkotika och vapen.
Den främsta orsaken är fattigdom
Människohandeln är ett resultat av fattigdom och maktlöshet. Barnen kommer ofta från fattiga och utsatta förhållanden i länder med hög arbetslöshet och social misär. I de flesta fall saknar barnen utbildning.
Många rövas bort och tvingas in i handeln, andra lockas av löften om välbetalda jobb i något annat land eller område. Det finns också fall där förövarna övertalar barnens föräldrar om att deras barn kommer att få ett bättre liv någon annanstans, ett bra jobb och en bra utbildning. I själva verket säljer de barnen till bordeller eller liknande etablissemang. Det förekommer även att föräldrar frivilligt skickar sina barn till ett annat land för att skydda dem mot våld eller mot tvångsrekrytering till militär verksamhet.
Problemet med trafficking handlar självklart också om att det finns en efterfrågan från människor, främst män, som tycker sig ha rätt att utnyttja barn och är beredda att betala för det. Detta är den grundläggande orsaken till att det finns så stora pengar att tjäna för människohandlarna.


Svåra psykiska och sociala föjlder
Offren för människohandel utsätts bland annat för hot, misshandel, övergrepp, våldtäkt, tortyr, fysiska skador, förödmjukelser och förnedring. Barnen som är de mest sårbara av alla som drabbas, är extra känsliga för våld och övergrepp och får förutom fysiska skador mycket svåra psykiska men. Konsekvenserna blir trauma och depressioner. Att bryta ner ett barn kan gå fort. De flesta återhämtar sig aldrig. Många tar sitt liv.
Trafficking kan också få mycket allvarliga sociala följder, inte minst för de unga kvinnor och flickor som sålts för sexuellt utnyttjande. De som lyckas fly och återvända till sitt hemland möter en mycket tuff verklighet där de har svårt att återanpassa sig. På grund av skam och risk för skvaller accepteras de ofta inte av sin familj eller sin hemby och blir socialt utstötta. De får alltför sällan den hjälp till rehabilitering som de behöver och därför är risken stor att de på nytt utnyttjas i prostitution eller annan exploatering.
Vilka är handelsvägarna?
Vägarna för handeln förändras hela tiden i takt med ekonomiska och politiska omständigheter, öppnandet av nya marknader, skärpning av lagstiftning och att polis och tull blir mer uppmärksamma på problemet. Men fortfarande sker handeln främst från landsbygd till stad och från fattigare till rikare regioner. Handeln med barn sker i alla riktningar i världen men de främsta vägarna fortsätter att vara från syd till nord och från öst till väst.

Trafficking i Sverige


Fram till Berlinmurens fall såldes människor till länder inom EU och övriga Europa från andra kontinenter, såsom Afrika och Asien. Men när det kalla kriget tog slut och forna östblocket öppnades upp, uppstod en regional marknad som snabbt blev den främsta rekryteringsbasen för människohandlarna med destinationsländer i Europa. Det är helt enkelt billigare och enklare att transportera människor inom Europa.
Det innebar också att trafficking blev mer påtagligt för oss i Norden. Numera är Sverige i likhet med många andra Europeiska länder ett av destinationsländerna för sexhandeln. Ingen vet exakt hur många barn handeln omfattar i Sverige. Rikskriminalpolisen beräknar däremot att mellan 400 och 600 kvinnor och barn årligen kan ha blivit utsatta för människohandel för sexuella ändamål i Sverige. Handel med människor är ett brott som i Sverige kan ge upp till tio års fängelse.
Sverige är både destinations- och transitland
Sverige är i första hand ett destinationsland för kvinnor och barn från främst Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Slovakien, Tjeckien, Rumänien, Moldavien och Ungern. Mer än hälften av kvinnorna och flickorna kommer antingen från Ryssland eller från något av de tre baltiska länderna.
Sverige används också som transitland, för utländska kvinnor och barn som ska till andra länder i Europa och bland annat utnyttjas i prostitution. Inresa till Sverige sker främst via färja eller med bil.

text från unicef sida.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det där är en skröna!

Inreda Mera Hemma sa...

Är du verkligen säker på det ? Ja kanske...

Sofia sa...

I dagens samhälle kan man ju aldrig vara säker men med tanke på att tryckfriheten är så stark i Sverige är det väldigt konstigt att inte media skulle rapportera och sen om man även betänker att Sverige i första hand är ett transit land och inte ett ursprungsland för barnhandeln så är det ganska stora chanser att det är påhittat. Men det försvinner många ensamkommande barn från flyktingförläggningar runt om i landet så det skulle inte förvåna om det snart började försvinna barn lite här och där. Skrämmande är det i alla fall!

Kram

Inreda Mera Hemma sa...

Ja visst låtet der konstigt... det måste nog vara på hittat vi hoppas på det

Anonym sa...

Jag fick precis ett mail om liknande händelse, men på IKEA i Malmö... Var tvungen att söka lite på nätet för mer information för man blir ju mörkrädd... Förstår nu att det måste vara en skröna!! Skönt!! / Annica