torsdag 3 april 2008

Bokläsning


Fick en bok i dag som ska läsas i helgen:-) Känns kul & intressant

Konsten att förmedla hopp, ha is i magen och stå kvar
Samverkan var det övergripande temat för Vård- och omsorgsberedningen, en politiskt tillsatt beredning gemensam för Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet som verkade åren 2000-2002. Ett av projekten handlade om samverkan och stöd till människor med psykisk ohälsa.
Projektets rapport - Konsten att förmedla hopp, ha is i magen och stå kvar - presenterades i december 2002. Ett 50-tal studiebesök - från Övertorneå längst upp i norr till storstaden Malmö i söder - gav underlag till en "reseberättelse" med insikter, reflektioner, erfarenheter och kunskaper kring samverkans förutsättningar och möjligheter vilka presenteras i Idéskriftens Del 1.


I Del 2 presenteras 16 exempel på gränsöverskridande samverkansmodeller och aktiviteter varav närmare hälften handlar om samarbetet kring människor med mycket omfattande och svåra psykiska funktionshinder - människor i behov av särskilt stöd.
Huvudbudskapet i idéskriften är att det Går att samverka och samarbeta även om det oftast är förenat med mindre eller större, reella eller inbillade svårigheter och hinder. Även s.k. Goda exempel inrymmer ett visst mått av svårigheter, å andra sidan finns egentligen inga Dåliga exempel - bara platser där svårigheterna och motsättningarna förefaller mer djupgående och seglivade. Ett budskap är också att det inte finns några enkla sanningar, att verkligheten inte låter sig sammanfattas - variationen och mångfalden överväger - och att människors livsvillkor inte går att generalisera.
Rapporten erbjuder fler frågor än svar med en berättelse om framgångsfaktorer och svårigheter i konsten att förmedla hopp, ha is i magen och orka stå kvar i det gemensamma arbetet med människor som drabbats av ett psykiskt lidande.

Tror den är bra:-) Den kommer att komma väl tillhands i mitt nya jobb:-)

1 kommentar:

Anonym sa...

vem vem vem??? Som ska ha barn alltså...