torsdag 10 september 2009

I morgon Utbildning


Hösten kommer att bestå av mycket utbildningar och projekt för min del, ska blir så kul. I morgon startar utbildning i Neuropsykiatri...


Neuropsykiatri

En neuropsykiatrisk diagnos kan bli resultatet av en utredning. De vanligaste diagnoserna är ADHD och autismspektrumstörningar, till exempel Aspergers syndrom och Tourettes syndrom. Det är viktigt att komma ihåg att det är stora individuella skillnader i hur en diagnos kommer till uttryck hos en enskild individ. Det betyder att individer med samma diagnos kan ha problematik som skiljer sig åt.
Det som kännetecknar personer med en autismspektrumstörning är begränsning av förmågan till ömsesidigt socialt samspel, begränsning av förmågan till ömsesidig kommunikation samt begränsning av beteenderepertoar, fantasi och intressen. Det som kännetecknar en person med Aspergers syndrom är begränsad förmåga till socialt samspel, begränsade intressen, tvångsmässighet och speciella rutiner, verbala och icke verbala kommunikationsproblem samt en motorisk klumpighet. Det man främst förknippar med diagnosen ADHD är uttalade problem inom ett eller flera av områdena koncentrationsförmåga, uppmärksamhet, impulsivitet och överaktivitet.
Tourettes syndrom förknippas vanligen med verbala och motoriska tics. Tics är upprepade, stereotypa, ofrivilliga, irrationella och plötsliga rörelser och ljud. Tourettes syndrom medför mycket ofta brist i uppmärksamhet och koncentration samt inlärningsproblem.
Vid neuropsykiatrisk diagnos är traditionell behandling såsom psykoterapi och medicinering inte det man lägger tyngdpunkten på, även om det naturligtvis kan vara aktuellt i en del fall. Det viktiga är att få hjälp att uppnå en fungerande vardag. Då kan det vara mest relevant med pedagogiskt och strukturerat stöd i hem, skola och på arbetsplatsen. Här är kommun, arbetsförmedling och försäkringskassa viktiga samarbetspartners.


Det handlar ganska mykcet om det jag jobbar med, åhh jag längtar... ska bli så kul:-)))
Sen på kvällen så kanske det blir vin, jag vet int vad tror ni???

Inga kommentarer: