Gokväll
Så vart är vi på väg riktigt? vad stoppar vi oss till frukost lunch middag? Vad kan sjuk mat gör med våra kroppar egentligen?
På Tv4 i kväll 20.30 kan vi se kalla fakta granskar vår mat
från www.tv4.se
Sommaren 2002 smittades över 30 personer i ett av de hittills största utbrotten i Sverige. En av dem var den då tvååriga Jessica Svensson, som smittades efter att ha ätit helt vanlig prickig korv. Föräldrarna trodde först att det handlade om maginfluensa, men förstod snart att dottern drabbats av något mycket allvarligare. Efter att ha legat medvetslös i sex veckor vaknade Jessica. Det visade sig då att hon drabbats av obotliga hjärnskador. - Jag är mycket oroligare för ehec än för salmonella. Mot ehec finns ingen bot, säger Sven Löfdahl, expert på Smittskyddsinstitutet. Enligt en ny rapport sprider sig bakterien över landet - samtidigt som Jordbruksverket tycks ha gett upp kampen. Myndigheten förlitar sig i stället på att god hygien på slakterierna ska göra att bakterien aldrig når livsmedelskedjan. Kalla faktas granskning visar dock att vi långt ifrån kan känna oss trygga med att slakterierna sköter sig. Det slakteri i Skåne som orsakade utbrottet sommaren 2002 hade i själva verket år efter år fått anmärkningar för bristande hygien. Trots det ändrades inte rutinerna. - Smittan är så spridd att vi inte har någon kontroll över den, säger Karin Åhl, biträdande chef på Jordbruksverket, men menar att det skulle vara för dyrt och för svårt att bekämpa bakterien på samma sätt som man gör med salmonella. - Som jag ser det är det inte en fråga om, utan när, vi ser ett nytt utbrott i Sverige, säger smitt¬skydds¬läkaren Sven Löfdahl.
Visst är det hemskt...
Tänk om någon man kände eller en själv skulle drabbas... hemska tanke
3 kommentarer:
Det är därför man inte äter kött! :)
Ja man borde kanske sluta... ger en tankeställare / Frida
Tack för tipset om panduro.. måste nog shoppa direkt. Kram
Skicka en kommentar